Criminele activiteiten die het bedrijfsleven vervuilen zijn een probleem voor ons allemaal. Maar wat doen we eraan?
Tijdens de openingsbijeenkomst van de Week van de Veiligheid in Limburg gaan ondernemers, politie, openbaar ministerie, gemeenten en belastingdienst samen aan de slag om deze vraag te beantwoorden. Jan Tromp en Pieter Tops trappen af, enkele bestuurders delen kort hun ervaringen en vervolgens zijn de deelnemers aan het woord, dit alles onder leiding van Jan Bart Wilschut. Uw inbreng is nodig!
Wanneer: Maandag 9 oktober 2017
Tijd: 15.30 – 18.30 uur
Locatie: ECI Roermond, ECI 13, 6041 MA Roermond
Aanmelden: Klik hier
Ondermijning
Bedrijven zonder klanten, maar met veel omzet, drugslabs of wietplantages in een legaal gehuurd pand of schuur, gulle sponsoring van de voetbalclub met contant geld, een ongevraagde ‘beveiliger’ in een café…
allemaal voorbeelden van ondermijning; ‘ondernemende’ activiteiten die criminelen opzetten om hun illegale activiteiten te maskeren. Het effect is dat onder- en bovenwereld steeds meer met elkaar verweven raken en dat de grenzen tussen legaal en illegaal vervagen. De echte ondernemer krijgt er steeds meer last van.
Ondermijning wordt de laatste jaren steeds beter onderkend, maar wat doen we eraan als samenleving? Inmiddels is duidelijk dat de politie dit niet alleen kan. Dus, wat kunnen we dan van elkaar verwachten? Hoe kan een ondernemer of ondernemersvereniging bijdragen? Wat hebben ze er zelf aan en wat mag je van elkaar verwachten?
Tijdens deze middag gaan we vanuit verschillende invalshoeken (bestuurder, politie en ondernemer) samen met Pieter Tops en Jan Tromp in gesprek over dit dilemma. Hoogleraar bestuurskunde Tops en journalist Tromp schreven het boek ‘De achterkant van Nederland, hoe onder- en bovenwereld verstrengeld raken’. Zij schetsen deze middag diverse voorbeelden van hoe ondermijning er vandaag de dag uitziet en hoe ver het reikt. Een aantal bestuurders geven vanuit hun eigen ervaringen een reactie op dit verhaal. Aan de hand van een aantal concrete voorbeelden gaan we op zoek naar nieuwe mogelijkheden om dit fenomeen aan te pakken.
Er is uitgebreid gelegenheid om kennis te maken en met elkaar in gesprek te gaan.
Aanmelden? Klik hier.
Programma
15.30 uur: Inloop en ontvangst
16.00 uur: Opening door gedeputeerde Twan Beurskens
Gastsprekers:
Pieter Tops en Jan Tromp
Burgemeester Winants, gemeente Brunssum
Burgemeester Donders, gemeente Roermond
Politie Limburg, hoofd operatiën Joep Pattijn
Paul Verhoeven, vastgoedondernemer
17.00 uur: Casusbespreking
17.30 uur: Discussie over bevindingen en vervolgstappen
18.00 uur: Borrel
Week van de Veiligheid 2017
Veel gemeenten organiseren activiteiten om ondernemers te steunen in hun strijd tegen criminaliteit. De Week van de Veiligheid is een initiatief van publieke en private partijen om het thema veiligheid onder de aandacht te brengen bij ondernemers en inwoners, want met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit toe. De week vindt in 2017 plaats van 9 tot en met 15 oktober (week 41). In Limburg worden diverse interessante activiteiten georganiseerd.
Namens het Platform Veilig Ondernemen,
Voorzitter Paul Verhoeven.
Recente reacties