ON12

Dinsdag 15 maart 2016 Ledenbijeenkomst Nederlands Mijnmuseum Heerlen

Het Nederlands Mijnmuseum is het toneel van de eerste ledenbijeenkomst in 2016. Een toepasselijke en bijzondere locatie, want het museum is gevestigd in het schachtgebouw van de voormalige steenkolenmijn Oranje Nassau I in Heerlen. Het enige Heerlense gebouw in de Unesco top 100 monumenten. Maar dat is niet de reden waarom we elkaar hier ontmoeten, het gaat ons om de symboliek van deze plek ‘boven op het zwarte goud’. Dit is de perfecte locatie om de transitie van zwarte naar groene energie te highlighten. Want dat is het thema van ons eerste samenzijn: energietransitie en duurzaamheid, hoe pakken we dat samen aan? 

De ambitie van de gemeente Heerlen is groot: in 2040 moet onze regio energieneutraal zijn. Een fantastisch streven, maar dat betekent wel dat we nu in beweging moeten komen. Vooral wij ondernemers moeten als grootverbruikers de vertaalslag maken.

Want, zo schetst beleidsmedewerker energietransitie Hans van der Logt van de gemeente Heerlen, van de totale jaarlijkse energiekosten ter hoogte van € 500 tot € 550 miljoen komt € 204 miljoen voor rekening van particulieren. De overige ruim € 300 miljoen komt uit de koker van het bedrijfsleven. Geld dat overigens wegstroomt uit onze regio. Door hier ter plekke te investeren in energiebesparing en het opwekken van duurzame energie kunnen wij dit voorkomen. 

Kortom, werk aan de winkel. Twee ondernemingen worden aangewezen voor een pilot: GrausBouw van René Vanhommerig en KantoorArtikelen.nl van ON12-voorzitter Igor Soons. Beide worden de komende maanden onder de loep gelegd. Waar staan zij op weg naar verduurzaming en welke slagen kunnen ze nog maken? En wat kunnen wij daar met z’n allen van leren? Tijdens het natafelen wordt er onder het genot van een hapje en een drankje druk gediscussieerd over die concrete vertaalslag. Wordt vervolgd…

VRAGEN? OPMERKINGEN?