ON12

Dinsdag 14 maart 2017 Ledenbijeenkomst Transcarbo

De eerste bijeenkomst van het nieuwe jaar. Met ruim 40 ondernemers zijn we te gast bij Transcarbo Kunststof Kozijnen, inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste leveranciers van kunststof kozijnen voor de projectmarkt in Nederland. 

Onze gastheer is Mayco van de Wal, sinds 2011 algemeen directeur van Transcarbo. Met veel enthousiasme vertelt hij over het ontstaan en de ontwikkeling van ‘zijn’ bedrijf, dat in 1956 werd opgericht. Destijds als de vervoersmaatschappij van de Franse eigenaar van de Oranje Nassau mijnen; de naam Transcarbo is een samenvoeging van ‘transport de carbon’, Frans voor kolentransport. 

Na de sluiting van de mijnen in 1968 wordt het bedrijf gebruikt om als eerste in Nederland kunststof kozijnen te produceren en daarmee vervangende werkgelegenheid te verschaffen. Een halve eeuw later is Transcarbo uitgegroeid tot één van de grootste leveranciers van kunststof 

kozijnen in Nederland. 

Dat ging overigens niet helemaal zonder slag of stoot. Vooral de laatste crisis zorgde voor een moeilijke periode, maar desondanks heeft Transcarbo zich tijdens de recessie staande weten te houden. Sterker nog, de huidige strategie is gericht op groei. En dat gaat gepaard met fikse investeringen. Zo is in 2016 de hele fabriek gemoderniseerd. De belangrijkste machines, de lasmachine en het bewerkingsstation, zijn vernieuwd. Daarnaast zijn de logistieke systemen in de fabriek gemoderniseerd. Met deze investering is een efficiency-verbetering van 20% gerealiseerd en is Transcarbo in staat om meer kozijnen in dezelfde tijd te produceren. Hierdoor kan worden voldaan aan de stijgende vraag 

naar kunststof kozijnen.

Na de presentatie van Mayco van de Wal wordt het gezelschap in drie groepen verdeeld en krijgen we een interessante rondleiding door de productiehal. Het is fascinerend om op deze manier het proces van profiel tot kozijn te mogen volgen. Hoewel het proces in de loop der jaren grotendeels is geautomatiseerd, speelt de arbeider nog steeds een onmisbare rol in het tot stand brengen van het eindproduct. Zo’n honderd medewerkers zijn samen verantwoordelijk voor het produceren en monteren van veelkleurige stijlvolle kunststof kozijnen in allerlei uitvoeringen.

VRAGEN? OPMERKINGEN?